Isten országa: Jézus ügye!

 

Írta: Böttger Antal

 

Lukács 10,16

Bevezetés: Kinek az ügye? Vannak esetek, mikor a gyülekezetet a lelkésszel, vagy valamelyik presbiterrel, netán a presbitériummal azonosítják. Előfordul, hogy az egyházat a püspökről nevezik, vagy ítélik. Helytelen! Rég rossz, ha nem Jézusról nevezik, ismerik a gyülekezetet, egyházat! Jaj nekünk, ha mi csak velünk azonosítják ez egyházat és nem Jézus Krisztussal! Természetesen benne vagyunk, de kiről is szól valójában? Kiről szól e mai szakasz? A kiküldöttekről? A falvak, városok népéről? Jézus Krisztusról! Róla, ki elhozta az Isten országát nekünk!

Aki hallgatja  küldöttet Jézust hallgatja! Ő állítja be a szolgálatba a tanítványokat, hozzá is mennek majd vissza.

1. Szolgálat: Hetvenkét tanítványt állít szolgálatba. Tisztségbe, megbízatásba állítja őket, vagy ha így érthetőbb kiküldetésbe küldi őket. Mindezt pedig nyilvánosan! Nem maguktól mennek, nem is a maguk nevében: Isten országát hirdetik meg! Jézus küldi ki őket apostoli szolgálatra. Vinniük kell Jézust szavaikban, viselkedésükben.

Ha te itt vagy valószínűsítem ismered Jézus Krisztust, beszélgetsz vele, gyermeke vagy! Így te is olyan ember vagy, kire ráhelyezi e világban a kiküldetést! Nem csak a tizenkettőnek van szolgálata! Jaj, de könnyű lenne a többinek, aki csak hallgatja! A tizenkettő megold mindent, mi meg csak élvezzük Isten országát! A lelkész, a presbitérium, a hitoktatók, kántorok megoldanak mindent, hogy nekünk csak leülni kelljen, itt, csak üdvözülni kelljen annak idején. Nem! Nem heti egy óra hitre, Krisztus követésre hívott az Úr! Légy apostola, küldötte neki ott, ahol vagy! Családodban, lépcsőházadban, munkatársaid között!

Róla szóljon szavad, életed! Ez a feladat nekünk is!

2. Helyzet: Gyakran hallok keserű panaszt, néha magam is keveslem az eredményeket. Tudjuk, tudjátok! Ám valami fontosat lássunk meg itt, mit egészen világossá tesz számunkra – számomra is – az Úr! „mint bárányokat a farkasok közé” küld ki bennünket! Nem a kirobbanó nagy siker elé küld! Nem a népszerűségi lista csúcsára küld, nem azt mondja, hogy hinni fog mindenki! Azt mondja: bárányként menjetek a farkasok közé! Ha ezt a képet szó szerint veszem, akkor ebben az is benne van, hogy szétszednek, megesznek! Igen! Ez nem túl bíztató! Mégis kiment a hetvenkettő!Nem mondták, hogy nem lehet, nem alkalmas, az idő, a társadalom, a politika, a kultúra, a gazdaság.... Mentek és vitték Jézust! Láttam egyszer egy Bad Spencer filmet, amiben a főhős két barátjával  lovag volt és beálltak a várvédő háborúkba. Egyszer a társak megunták, hogy mindig a vesztes oldalán harcoljanak, hát átálltak. Ott olyan helyzet volt, hogy inkább visszamentek a gyengébbhez... Hidd el: Jézus küldetésén kívül olyan helyzet van, hogy oda jobb nem menni, mert a farkasok egymást is megeszik! Igen, nincs garancia, hogy a küldetésből győztesen, épségben jöjjek vissza! De nem elveszni küld az Úr, hanem hogy vigyem őt magát! Még ha sérelmem is származik, ha bántanak is, ha bebörtönöznének is azt mind a javamra fogja fordítani! Gondolj Csiha Kálmánra! Ez az Ő ügye és ő elveszni nem hagy!

3. Az emberek igazán két dolgot tehetnek: meghallgatnak, vagy elutasítanak. Aki meghallgat, odafigyel rád, az Jézus Krisztusra figyel! Mert róla szólsz! Aki elutasít téged, Jézust utasítja el. Az elutasítás jelenti, hogy azt, amit te mondasz, élsz, magára nézve hatálytalanítja, hatályon kívül helyezi! Egy alkalommal valaki azt mondta nekem, hogy „ezt nem nekem találták ki!”  - énrám ez nem érvényes!

Lehet egyszerűen félretenni: majd, máskor, ha szükségem lesz rá... Finomabb és a lehetőséget magában hordozza, de elutasít! Tudd: nem téged! Jézust, mert róla van itt szó! Hiába mondja ő, azért hisz Istenben, mert Jézus azt mondja: aki engem nem fogad be: Istent nem fogadta be!

Befejezés: Ám tudjátok, lesznek, akik befogadják, ahogy befogadtad te is, befogadtam én is. Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta hogy: Isten fiaivá legyenek! A szolgálatba állított munkások, küldöttetek Isten fiai és Isten fiait gyűjtik Jézusnak! Hogy legyen ezeknek az embereknek: így nekünk, és akiknek elvihetjük az Isten országa örömhírét: bocsánatunk, békességünk, vigaszunk, reményünk, erőnk, utunk Krisztus által! Ámen.

 

 

VISSZA