Templomunk története

 

 

 

Egyházközségünk története

 

    1917-ben „Dunapentelén építendő református templomalap” címen önkéntes adakozás kezdődik. Gyűlnek a fillérek, koronák, később a pengők, azonban különböző akadályok és nehézségek következtében csak odáig jutnak, hogy 1932-ben egy két szoba konyhás házat megvásárolnak.

 

    A megalakulástól 1950-ig az állami Iskola egyik tantermében tartják az Istentiszteleteket. Előbb Iváncsáról, később Pusztaszabolcsról jár ki a gondozó lelkipásztor.

 

    Változás 1951-ben történik, amikor létrejön az anyásítás, s megalakul a Sztálinváros-Rácalmás-Kulcsi Társegyházközség.

Adorján József, az akkori lelkipásztor - bölcsen felismerve a sürgető szükséget - a régi házhoz hozzáépíti az új lelkészlakást.

 

A régi imaház

 

 

 

 

A régi imaház. Nagyításhoz kattintson a képre!

 

    Ezzel az átalakítással a gyülekezet egy istentiszteleti helyiséghez jut. Ahogy múltak az esztendők, a régi épület elhasználódott. Újat már a régi helyen nem lehetett létrehozni, Szükségessé vált egy igen sok szempontot kielégítő terület kijelölése. Így esett a jelenlegi területre a választás.

 

A templom és az új parókia építése

 

 

 

 

A templom és az új parókia építése. Nagyításhoz kattintson a képre!

 

    Az akkori pártállami viszonyok között igen nehéz volt az építés elkezdése. A párt vezetői kezdetben nem akarták engedélyezni Kassai Sándornak a templom építését, de dr. Tóth Károly, az akkori püspök hosszas és türelmes közbenjárására beleegyeztek. Az engedély megszerzése után több nehézség is felmerült. Ezek közül a legfontosabb, a leendő templom helyén a földterület megvásárlása, ami 1982-ben 500.000 Ft volt. Eredetileg a Szórád Márton út-Bercsényi utca-Aranyvölgyi út közötti háromszög alakú területre, a jelenlegi új katolikus templom helyére akart Kassai Sándor építeni. Ezt a területet akkor ugyancsak elvi okok miatt­ (mivel közel van a városközponthoz) a párt nem engedte, helyette a jelenlegi telket kínálták fel eladásra. Maga a templom 7.000.000 Ft-ért épült fel. Az összeg egy része (1 millió Ft) Hollandiából érkezett, az ottani református egyháztól, illetve kölcsönből (1 millió Ft), valamint Kassai Sándor vendégprédikációi során a hívektől folyt be, továbbá dr. Tóth Károly kapcsolatain keresztül, gyakorlatilag a világ minden tájáról érkeztek adományok. Az építkezés 1985-ben fejeződött be.

    A tervezést Szabó István Ybl-díjas, budapesti építész, Zsakó György statikus és munkatársai készítették. A templomépület szerkezetének tervezésénél figyelembe vették Dunaújváros jelentőségét, azaz az egyik fontos acélgyártási központ jellegzetességét az épületben is kifejezésre juttatták. A korszerűséget biztosító anyag lehetővé tette, hogy a könnyűszerkezet szerkesztési elveit és egyik vívmányát, a térrács-rúdrendszert alkalmazzák. A szerkezet belülről látható, csillag alakzatú megjelenése a református szimbolikához tartozik.

 

 

VISSZA